Šta je infarkt, a šta predinfarktno stanje?

Nekad se dogodi da pokrovna kapa na suženju krvnog suda pukne. Tada se sav prljav materijal ispod finog pokrova krvnog suda izloži krvnoj struji. Krv na takav materijal reaguje kao da se radi o spoljašnjoj rani – aktivira ćelijske pločice trombocite i čitav niz belančevina koje stvaraju krvni ugrušak, a time i začepe ili kritično suze krvni sud.

U slučaju kad se sud potpuno začepi, nastupa infarkt, ako se radi o koronarnoj arteriji govorimo o srčanom infarktu (srčani udar, infarkt miokarda). Ako se sud samo naglo suzi, može se raditi o nestabilnoj angini pektoris (u narodu poznatoj kao predinfarktno stanje).

Veliki problem je to što se ovakav scenario može odvijati na suženju suda od svega 20% ili 30% . Takvo suženje ne izaziva tegobe ni pri najvećim opterećenjima, što znači da infarkt može nastati bez ikakve najave, odnosno kod ljudi koji nikad nisu imali srčanih tegoba ili se čak aktivno bave sportom. U svakom slučaju, ova stanja zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje, bez odlaganja, čak i ako bol u grudima prođe.

U ranoj fazi infarkta mogu se javiti smrtonosne aritmije ( srčanog ritma) koje se pod lekarskim nadzorom hitno i uspešno mogu lečiti.

Share