Pitali ste…

Pitanje:
Da li je potrebno kod povišene temperature koristiti antibiotik?

Odgovor:
Antibiotik nije lek za snižavanje povišene telesne temperature.
U te svrhe treba koristiti analgoantipiretike. To su lekovi koji sadrže paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu, ibuprofen… a koji ćete lek koristiti zavisi od starosne dobi i pridruženih bolesti.
Antibiotici se koriste za lečenje bakterijskih infekcija, a visoka temperatura ne mora da znači i bakterijsku infekciju. Ako gledamo statistički, veća je verovatnoća da je virus uzrok povišene temperature. To će lekar proceniti posle pregleda i eventualnih osnovnih laboratorijskih analiza. U međuvremenu analgoantipiretik je pravi izbor.

S poštovanjem,
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Moj brat ima 15 godina. Pre mesec dana je bio bolestan i doktorka mu je dala da koristi Olynth. Medjutim, on sada ne moze da izdrzi dan bez njih, a obavezno nocu jer ne moze da zaspi. Sta da koristi?

Odgovor:
Preporuka je da se kapi za nos koje imaju ovakav mehanizam dejstva tj. sadrže aktivnu supstancu koja sužava krvne sudove u nosu, koriste kratkotrajno. Taj period je ograničen na 5 dana. Ukoliko se koriste duže dolazi do oštećenja nosne sluzokože koja se manifestuje stalnim curenjem nosa koje ne reaguje na terapiju. To što se dešava Vašem bratu je verovatno posledica neracionalne upotrebe kapi, a ne posledica bolesti. Potrebno je da napravi pauzu i da te kapi zameni kapima na bazi fiziološkog rastvora.

S poštovanjem,
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Imam 25 godina. Koristila sam piluliu za dan posle. Međutim, sat vremena nakon uzimanja pilule došlo je do povraćanja. Da li sam zaštićena od neželjene trudnoće?

Odgovor:
Ako je do povraćanja došlo u toku tri sata od uzimanja leka, trebalo je da što pre popijete novu dozu leka. Ovako je mala verovatnoća da se deo doze leka resorbovao i samim tim efikasnost zaštite je znatno smanjena. Ako naredna menstruacija kasni više od 5 dana ili je na bilo koji način neobična, trebalo bi da posetite svog lekara kako bi utvrdio eventualno postojanje trudnoće.

S poštovanjem,
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Zamolila bih za informaciju gde mogu da nadjem neprerađeni kakao buter za negu kože u trudnoći? U obzir bi došao i neki preparat na bazi kakao butera, ali da ima vrlo blag miris i da je bez konzervansa? 

Odgovor:
Poštovana,
Butirum kakao je supstanca u čvrstom obliku i nije prilagođena za spoljašnju upotrebu na koži. U apoteci “Lek” se izrađuju neke druge masti za primenu u trudnoći a koje su se pokazale jako efikasne u prevenciji strija i koje vam se mogu uraditi bez konzervansa i parfema.

S poštovanjem
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Koristim već duže vreme lek „Panlax“. Međutim i dalje imam problema sa opstipacijom. Koji mi lek preporučujete?

Odgovor:
Poštovani,
Niste mi napisali koliko godina imate i da li koristite još neke lekove, jer postoje lekovi koji kada se koriste dovode do neredovnog pražnjenja creva.
Inače, ne preporučuje se upotreba leka „Panlax“ tokom dužeg vremenskog perioda. Skoro svi lekovi koji regulišu pražnjenje creva izazivaju lenjost creva prilikom duže upotrebe, pa se preporučuje samo kratkotrajna primena. Vama bih preporučila da promenite način ishrane tako što ćete uvesti namirnice bogate celuloznim vlaknima (jabuke, breskve, tikvice, kupus, grašak, mekinje, žitarice…). Takođe je bitno da unosite bar 2l tečnosti dnevno (voda, bistre supe…), da se krećete bar 30min dnevno, a lek za regulaciju stolice da uzimate samo kada je to neophodno.

S poštovanjem,

Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Već nekoliko dana osećam bol u uhu i imam povišenu temperaturu. Koje mi kapi preporučujete?

Odgovor:
Upala uha je povezana sa oboljenjima gornjih disajnih organa i obično se javlja kod dece. Uzrok ovakvog stanja je najčešće virusna ili bakterijska infekcija, pa bih Vam ja svakako preporučila odlazak lekaru. Do tada možete da uzimate lek protiv bolova, najbolje paracetamol i da koristite kapi za nos, kako biste olakšali simptome bolesti.

S poštovanjem,
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

Pitanje:
Po receptu su mi u vašoj apoteci izradili losion sa minoksidilom 5%. Pošto je lek preuzela moja majka nije upamtila način primene. Da li biste mi objasnili kako da ga koristim?

Odgovor:
Losion sa minoksidilom se koristi u terapiji alopecije tj. gubitka kose koji se javlja najčešće na glavi. Može da obnovi jedino postojeće ali nema uticaja na mrtve folikule. Tretman je najbolje započeti u ranim fazama kada pečati nisu veći od 10cm i imaju još kose. Koristi se tako što se 1ml ujutru i uveče nanese na suvu kosu i teme zahvaćeno alopecijom. Oko 40% pacijenata primećuje razlike za nekih godinu dana, pa je upornost i disciplina jako bitna za uspešno lečenje. Svakako se uz primenu ovog losiona savetuje i primena oralnih preparata koji sadrže suplemente za kosu, kožu i nokte.
Potrebno je još naglasiti da se mala količina minoksidila apsorbuje, pa je potreban oprez kod pacijenata sa kardiovaskularnim problemima jer minoksidil kao vazodilatator povećava protok krvi. Stoga se takvim bolesnicima pre upotrebe ovog preparata savetuje konsultacija sa lekarom.

S poštovanjem,
Mr ph. Suzana Marinković
Apoteka “Zaječar”
Hvala na poverenju

 

Share