Pitajte svog farmaceuta

Tradicionalna uloga farmaceuta u pripremi, distribuciji i izdavanju lekova značajno se promenila i pomerila ka pružanju kvalitetne farmaceutske zdravstvene zaštite sa pacijentom u centru pažnje. Farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici, visokoobrazovani stručnjaci, do čijeg se saveta, preporuke ili stručne informacije može doći na najjednostavniji način, bez zakazivanja i bez liste čekanja i svojim angažovanjem znatno mogu doprineti aktivnostima koje promovišu zdravlje i prevenciju bolesti.

Apoteka „Zaječar“ prepoznaje i razvija ovu ulogu farmaceuta, i naročiti značaj pridaje radu na zdravstvenoj edukaciji stanovništva i pružanju informacija o lekovima, savetovanju i komunikaciji, a sve u cilju promocije zdravlja, prevencije bolesti i postizanja opšte dobrobiti stanovništva.

Imajući u vidu činjenicu da je :

LEK  =  LEKOVITA SUPSTANCA + INFORMACIJA

dajemo pitanja na koja može da Vam odgovori Vaš farmaceut i doprinese sveobuhvatnom učinku leka.

Kako i koliko se lek koristi?

– Odgovori na ova pitanja najvažniji su za delovanje terapije, i to je upravo ono što obavezno treba da pitate kada odete u apoteku. Pravilno doziranje, najčešće u pravilnim vremenskim intervalima je preduslov za uspešnu terapiju. Zatražite od farmaceuta da Vam na razumljiv način objasni upotrebu leka i čitko ispiše način doziranja na kutiji leka. U našim apotekama, farmaceut Vam može popuniti Tablu za pravilno doziranje lekova.

Kad treba da popijem lek?

– Statistika pokazuje da osobe koje svoju terapiju uzimaju disciplinovano, u isto doba dana, u 80% slučajeva imaju dobar rezultat lečenja. Ako uzimate više lekova u isto vreme, zatražite od farmaceuta da vam napravi raspored doziranja tj. šta se pije u koje doba dana.

Koliko dugo da pijem lek?

– U zavisnosti od simptoma, trajanje terapije varira. Neki lekovi se piju svega nekoliko dana ili nedelja, a neki mesecima, godinama ili doživotno. Svaki pacijent ima pravo da zna šta leči lek koji pije i koliko dugo će ga uzimati.

Da li je terapija vezana za obrok?

– Prisustvo hrane i pića, posebno alkoholnih, u digestivnom traktu može uticati na dejstvo leka ili izazvati neželjena dejstva. Važno je znati da li je lek potrebno uzeti na prazan stomak, tokom obroka ili posle obroka.

Da li je preporučljivo uzimanje suplemenata uz lek?

– Pojedini suplementi pojačavaju dejstvo leka, ali može doći i do suprotnog efekta. Uvek je dobro da se pre upotrebe leka i suplemenata konsultujete sa farmaceutom ili lekarom.

Da li postoji mogućnost međusobne reakcije hrane i leka?

– Ponekad nije neophodno menjati režim ishrane, ali postoje stanja gde je ishrana važna kao i sama terapija. Takođe neka hrana može da smanji ili poveća efekat leka, pri čemu može izostati efekat ili se pojaviti toksični neželjeni efekat leka.

Koje su neželjene reakcije na lek?

-Uvek postoji mogućnost da se javi neželjena reakcija na neki sastojak leka ili dijetetskog suplementa. Pre nego što počnete da pijete lek, pročitajte detaljno uputstvo i ako imate nedoumice, obratite se farmaceutu.

Smem li da zamenim jedan lek drugim?

– Cena leka često ima presudni značaj kada je reč o pridržavanju propisane terapije, pa se često dešava da se ljudi odluče za jeftiniji lek, ili još gore, sami prekidaju terapiju jer im je lek skup. Važno je da znamo da se terapija ne sme prekidati na svoju ruku, a svaku zamenu jednog leka s drugim, mora da potvrdi farmaceut ili lekar.

 

Važno je znati i da je lek koji Vam je propisan namenjen samo Vama. Nemojte uzimati lekove  drugih osoba čak  i kada imate slične  tegobe ili simptome. Uvek možete pitati svog farmaceuta za više informacija o vašem zdravlju, lekovima ili lečenju.  Farmaceutska usluga  u apoteci je besplatna, iskoristite je, to je Vaš najbrži kontakt sa zdravstvenim radnikom – farmaceutom u zdravstvenom sistemu.

Share