Navike nakon infarkta

Kafa
Da, možete popiti kafu. I dve. I čak tri šoljice. Koliko je danas poznato efekat umerenog konzumiranja kafe je povišenje krvnog pritiska minimalan. Ako Vas to veseli, slobodno nastavite sa svojim ritualom. Ipak, nemojte preterivati, jer glavni sastojak kafe  u velikim dozama može uzrokovati aritmije. Nikako nemojte uzimati energetske preparate koji sadrže kofein u velikim količinama.

Alkohol
Alkohol je potrebno ograničiti na male količine. Decilitar ili dva crnog vina dnevno, uz ručak, maksimum je dozvoljenog. Postoje istraživanja, doduše nedosledna, koja pokazuju dejstvo crnog vina na zdravlje, uzimajući u obzir antioksidativna svojstva nekih sastojaka crnog vina. Izbegavajte umerene i veće doze alkohola.

Dodaci ishrani

Uz raznovrsnu ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, obično nije neophodno uzimati dodatke ishrani u vidu vitamina i minerala. Ali ako ste do sada koristili multivitamine, magnezijum u šumećim tabletama, vlakna za regulaciju stolice, nema razloga da ih ne koristite i dalje. Gore navedene klase lekova nemaju značajnijih interakcija sa uobičajenim dodacima ishrani. Možda će Vam biti preporučeno korišćenje polinezasićenih (omega) masnih kiselina-njih takođe možete da uzimate bez straha. U svakom slučaju i o ovom pitanju možete se posavetovati sa svojim lekarom ili farmaceutom.


Ono što se ne pita…
Za muškarce…

Seksualna aktivnost je izrazito bitna za kvalitet života.  Nažalost, bolesti srca i krvnih sudova vrlo često idu uporedo s poremećajima seksualnosti pogotovo kod muškaraca. Za postizanje erekcije neophodno je međusprega nervnog sistema i velikog broja sitnih krvnih sudova koje mogu nastardati od ateroskleroze isto kao i bilo koji drugi sudovi u telu. Stoga “erektilna disfunkcija“ (nemogućnost postizanja adekvatne erekcije) učestala kod bolesnika nakon infarkta. Srećom, danas postoje brojne mere kojima se može uticati na erektilnu disfunkciju. Zapravo, većina lekova koji se propisuju nakon infarkta povoljno utiču na ovu tegobu. Vaš urolog Vam možda može preporučiti neke vežbe. Lekove namenjene za lečenje erektilne disfunkcije nikako nemojte uzimati bez konsultacije s lekarom, jer u kombinaciji s nekim lekovima za srce mogu biti opasni. Ne treba zaboraviti da seksualna aktivnost uključuje i određeni stepen fizičke aktivnosti. Vrlo okvirno, računa se da nivo fizičke aktivnosti odgovara uspinjanju na drugi sprat ili brzom hodanju. Kod običnog(nekomplikovanog) infarkta, ovakvom nivou fizičke aktivnosti bolesnici mogu da se vrate u roku od 1-2 nedelja od infarkta.

Share