Category Archives: Uncategorized

Zdravstveni problemi u dečijem dobu

Deca pate od različtith problema i apoteka je vrlo često mesto gde roditelji mogu dobiti odgovarajući savet koji će im pomoći u prevazilaženju problema.

– 0-27 dana = novorođenče

– 28 dana – 23 meseci = odojče

– 2 god. – 12 god. = deca

– god. – 18 god. = adolescenti

 

* Lek se ne sme izdati nijednom detetu dobi ispod jedne godine kome lek nije propisan od strane lekara.

* Deci dobi od jedne do 12. godine ne izdavati nijedan lek sa režima BR, osim ako je takva primena naznačena u priloženom uputsvu.

* Razgovarajte sa svojim lekarom o prirodi bolesti Vašeg deteta.

* Recite lekaru o ranijim neželjenim reakcijama na lek kod deteta ili alergijama na lekove.

* Pitajte za mere predostrožnosti u pogledu uzimanja hrane, izlaganja suncu, aktivnostima deteta (plivanje, vožnja bicikla…).

* Informišite lekara ako dete već dobija druge lekove, zbog potencijalnog uzajamnog dejstva lekova.

* Obavestite lekara o novim simptomima i promenama kod deteta posle uvođenja novog leka.

* Primenjujte lek prema uputstvima. Ukoliko propustite predviđeno vreme primene leka nemojte samoinicijativno povećavati dozu.

* Lekove koji se koriste kao hronična terapija (npr. u terapiji epilepsije) nemojte samoinicijativno i naglo isključivati, moguće je pogoršanje bolesti.

* Upotrebljavajte lekove u važećem roku primene.

* Lekove čuvajte na propisan način, na mestu nedostupnom deci.

Share

Temenjača

Temenjača je forma seboroičnog dermatitisa koja se javlja na temenu novorođenčadi i odojčadi. Do pojave temenjače dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda (seboreja), koje ima svako novorođenče, ali nema svako i ove seboroične promene. To, uglavnom, zavisi od načina nege pomenutog dela glave – koji je preosetljiv, pa samim tim plaši mame da pri kupanju bebice primene pravilan tretman nege.

Simptomi i znaci

– nejednako zahvata teme,

– koža je masna , ljuspasta i peruta se.

Terapija

– redovno pranje glave bebi šamponom

– posle svakog pranja glave istrljavati glavicu pelenom , pa tek onda peškirom

– korišćenje mekih bebi četki za kosu

– utrljavati bebi ulje , maslinovo ulje ili emulgovane masti uveče i ostaviti da prenoći kako bi skalp omekšao, isprati ujutru bez šampona . Ovo omogućava lakše skidanje prilikom kupanja.

Saveti za roditelje

– skrenuti pažnju da temenjača nije izazvana infekcijom , alergijom ili lošom higijenom i da se spontano povlači posle osmog meseca

– izbegavati skidanje ljuspica prstima jer može doći do infekcije

– izbegavati jako trljanje glave prilikom kupanja bebe

– u slučaju širenja na obrve, obratiti se lekaru.

 

Share

Svetski dan farmaceuta – 25.9.2017.

 

Zdravstvena ustanova Apoteka “Zaječar” se pridružuje obeležavanju Svetskog dana farmaceuta, 25. septembra, pod parolom „Od istraživanja do zdravstvene zaštite: farmaceut je vama na usluzi!“
Na današnji dan skrećemo pažnju na značaj farmacije kao profesije! Od istraživanja i razvoja lekova, edukacije budućih farmaceuta, do pružanja direktne zdravstvene nege – sve u službi pacijenata i cele zajednice!

 

Share

Akcija „Pitajte svog farmaceuta“ – 2017.

Povodom gradske slave Opštine Zaječar, Apoteka „Zaječar“ i ove godine tradicionalno organizuje akciju pod nazivom „Pitajte svog farmaceuta“. Cilj ove akcije je promocija zdravlja i prevencija bolesti, a  građani mogu da prekontrolišu svoje zdravlje i odrede neke zdravstvene parametre. Takođe, biće predstavljeni galenski lekovi izrađeni u Galenskoj laboratoriji Apoteke „Zaječar“, kao i proizvodi za negu i zaštitu kože izrađeni po tradicionalnoj recepturi.

Akcija se održava ispred apoteke „Lek“ u četvrtak  21.09.2017. godine u periodu od 10-12h.

Ista akcija održaće se i u Knjaževcu u ponedeljak 25.09.2017.god., i u Boljevcu u sredu 27.09.2017.god., od 10-12 časova.

Čekamo Vas!

 

 

 

Share

Firma od poverenja 2017.

ZU Apoteka ,,Zaječar” dobitnik je Sertifikata ,,Firma od poverenja” za 2017. godinu.

Sertifikat ,,Firma od poverenja” se dodeljuje preduzetnicima, koje karakteriše besprekorna reputacija među klijentima i saradnicima. Privredni subjekti, koji mogu da se pohvale sertifikatom ,,Firme od poverenja”, smatraju se firmama, koje su korektne,  pružaju visok stepen usluga i koje se ističu u odnosu na konkurenciju.
Sertifikat “Firma od poverenja” posluje na tržištu Evrope od 2013. godine. Projekat je pokrenut od strane firme ,,Centar za Istraživanje Mišljenja Klijenata DOO” (CZIMK DOO) koji o svom trošku sprovodi istraživanje određenog preduzeća na teritoriji Republike Srbije. Realizuje se uspešno zahvaljujući sveobuhvatnim preliminarnim analizama interneta i koristeći specijalizovani softver.

Share

30. april 2017. – Dan apotekarstva u Srbiji

Povodom Dana apotekarstva u Srbiji, koji se obeležava 30. aprila, svoj doprinos obeležavanju dala je i ZU Apoteka ,,Zaječar”.
Kolektiv apoteke je organizovao posetu svom Muzeju apotekarstva za učenike srednjih škola. Posetioci su imali priliku da vide laboratorijsko posuđe, stojnice, primerke recepata i druge eksponate koji su se nekada koristili u apotekarske svrhe. Stručno osoblje apoteke je porazgovaralo sa učenicima o praktičnoj primeni priloženog laboratorijsko posuđa i pribora. Takođe se diskutovalo o istoriji i razvoju apotekarstva na teritoriji Timočke Krajine, ali i o savremenoj farmaciji. Učenici su, između ostalog, postavljali različita i zanimljiva pitanja na koja su im prisutni farmaceuti odgovarali.

Share

Eko dan

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na ravnotežu u prirodi Apoteka Zaječar je organizovala Eko dan 21. marta i na taj način obeležila Dan šuma . Za obeležavanje Dana šuma simbolično je odabran 21. mart, prvi dan proleća, u znak buđenja prirode i vegetacije, ali i kao znak novog početka.

Apoteka Zaječar je zajedno sa učenicima Medicinske škole u Zaječaru organizovala čišćenje dela Park šume Kraljevica. U okviru akcije deci je objašnjen značaj zaštite šuma i prirodne vrednosti same Kraljevice i njenog uticaja na ukupni kvalitet življenja u gradskoj sredini.

Na završetku akcije, najmlađim učesnima i učenicima je podeljena brošura „ Da šume ne postanu priča iz davnina“ .

 

Share