Fotosenzitivne reakcije

sunny girl

Fotosenzitivne reakcije su pojačane i neuobičajene reakcije kože na sunčevu svetlost koje sa javljaju se kao odgovor kože na lek ili neku hemijsku supstancu koja je uneta u organizam ili naneta na površinu kože.
Fotosenzitivnost se može javiti kao fototoksičnost ili kao fotoalergija.

Fototoksične reakcije veoma liče na izražene opekotine od sunca uz osećaj bola, žarenja i peckanja, mogu se formiraati i bule praćene deskvamacijom. Često se javlja hiperpigmentacija koja ostaje i do nekoliko meseci. Postoji jasna granica između promena na otkrivenim delovima tela koji su bili izloženi suncu i zdrave kože.

Fotoalergijske reakcije: najčešći simptom je ekcem praćen osećajem svraba. Javlja se 24-48 časova po izlaganju sunčevoj svetlosti. Promene se lagano povlače posle uklanjanja fotoalergena ili prekida izlaganja zračenju, i ovo može da potraje nedeljama.

Supstance koje izazivaju fotosenzitivne reakcije posle nanošenja na kožu:

– komponente sredstava za zaštitu od sunca
– parfemi
– psoraleni
– antiseptici
– boje
– kantarion

Lekovi koji izazivaju fotosenzitivne reakcije:

– antibiotici
– nesteroidni antiinflamatorni lekovi
– analgoantipiretici
– diuretici
– oralni antidijabetici
– antiaritmici
– antipsihotici
– antidepresivi
– oralni kontraceptivi
– citostatici i mnogi drugi

Čak 250 lekova može izazvati reakciju fotosenzibilizacije, ukoliko se osoba koja ih koristi izlaže suncu.

Prevencija fotosenzitivnih reakcija je: prekid primene supstance i izbegavanje sunčevog zračenja, adekvatno odevanje (šešir, naočare, dugi rukavi), primena sredstava za zaštitu od sunca.

Ukoliko pijete neke lekove obavezno potražite savet od farmaceuta da li postoji mogućnost reakcije fotosenzibilizacije i kako da se ponašate u tom slučaju. Nikada ne koristite kozmetičke preparate na kožu koja je direktno izložena delovanju sunca ili zračenju u solarijumu.

Share