Fitopreparati u terapiji poremećaja periferne cirkulacije

480450046_XS

Pod pojmom poremećaja periferne cirkulacije ovde podrazumevamo okluzivnu bolest perifernih arterija (OBPA) i hroničnu vensku insuficijenciju (HVI).

OBPA obuhvata sve poremećaje uzrokovane opstrukcijom velikih arterija u gornjim i donjim ekstremitetima. Mogu je izazvati ateroskleroza, zapaljenski procesi, embolus i sl. Suženje lumena arterija uzrokuje poremećaj snabdevanja ekstremiteta krvlju (najčešće nogu) i ishemiju. Učestalost raste sa starošću, a simptomi su: hladni ekstremiteti, modra i bleda koža, bol, utrnulost, grčevi, hramanje i dr. OBPA se klasifikuje u 4 stadijuma prema Fontenu:

  1. Stadijum – asimptomatski;
  2. Stadijum – bol u ekstremitetu u toku hodanja (povremeno hramanje – intermitentna klaudikacija);
  3. Stadijum – bol u ekstremitetu u toku mirovanja i/ili nocu;
  4. Stadijum – nekroza i gangrene ekstremiteta.

Terapija pre svega uključuje higijensko-dijetetske mere (prestanak pušenja, smanjen unos alkohola i soli, ishrana voćem, povrćem i žitaricama itd.), zatim fizička aktivnost i fizikalna terapija, medikamentozna terapija lekovima i hirurški zahvati.

Biljni proizvodi sa hipolipemičnim dejstvom se koriste u prevenciji ovog poremecaja. To su proizvodi na bazi standardizovanog suvog ekstrakta lista ginka, Ginkgonis folium, fam Ginkgaceae. Ovi proizvodi se koriste u II stadijumu OBPA kao dodatak fizikalnoj terapiji.

Dnevna doza je 120-240 mg suvog ekstrakta podeljeno u 2-3 pojedinačne doze. Primena treba da je najmanje 6 nedelja, a preporucuje se primena tokom 3-6 meseci.

Hronična venska insuficijencija je disfunkcija venskog sistema koja može biti izolovana ili udružena sa venskom opstrukcijom. Može biti izazvana poremećajima na površinskim, perforantnim i dubokim venama, a osnovna karakteristika je venska hipertenzija. Najčešće je uzrokovana nelečenom trombozom dubokih vena. Znaci i simptomi su: varikozne vene, edemi, promene na koži, bol, peckanje, noćni grčevi, svrab i dr.

Prevencija i lečenje HVI obuhvata: promena režima ishrane i načina života, kompresivna terapija (upotreba elastičnih čarapa ili zavoja), fizikalne metode, hirurški postupci i lekovi (antikoagulansi). U prevenciji se takodje koriste i biljni lekoviti proizvodi sa antiedematoznim dejstvom koji deluju vazoprotektivno (smanjuju propustiljivost kapilarnih zidova) i povećavaju tonus vena. Ovi proizvodi mogu biti biljni lekovi (oralna primena) i tradicionalni lekovi (oralno i dermalno) koji sadrže sledeće bijlne droge: seme divljeg kestena, list vinove loze, herbu ždraljevine, rizom kostrike, herbu heljde, koru primorskog bora, itd.

Od biljnih lekova, za oralnu primenu postoje proizvodi na bazi suvog standardizovanog ekstrakta semena divljeg kestena. Ovi proizvodi pored vazoprotektivnog, imaju i antiinflamatorno i antioksidantno dejstvo, a povećavaju i tonus vena. Primenjuju se u dozi kojoj odgovara 100 mg escina, podeljena u 2 pojedinačne jednake doze. Primenjuje se tokom 4 nedelja i duže. Neželjena dejstva su blaga i karakteristična za većinu biljnih proizvoda, jedino se može napomenuti da escin može da oteža ili čak spreči pražnjenje želuca, pa se zato preporučuje upotreba gastrorezistentnih farmaceutskih oblika i primena leka uz veću količinu vode.

Oralno se takodje koriste i proizvodi na bazi suvog ekstrakta vinove loze. Aktivni sastojci su: flavonoidi, antocijani i procijanidini. Primenjuju se tokom 12 nedelja, u dozi od 360-720 mg. Ostale karakteristike su iste kao i kod semena divljeg kestena.

Od tradicionalnih preparata za oralnu primenu koriste se proizvodi na bazi lista vinove loze, herbe ždraljevine i rizoma kostrike. Koriste se u obliku sprašenih droga za izradu čajeva, u obliku suvih i tečnih ekstrakta i dr. Svi ovi proizvodi se koriste oko 2 nedelje. Od mera opreza treba izdvojiti da proizvode na bazi herbe ždraljevine ne treba davati osobama sa istorijom oboljenja jetre, kao ni onima koji koriste antikoagulantnu terapiju zbog medjusobne interakcije (potencira dejstvo), a da proizvodi na bazi rizoma kostrike mogu izazvati dijareju i rektalna krvarenja. Ne preporučuje se primena kod trudnica, dojilja i dece mladje od 12 godina. Interesantno je samo dodati još i da se tradicionalno proizvodi na bazi lista vinove loze oralno koriste i kod hemoroida za suzbijanje neprijatnih osećaja svraba i peckanja i za smanjivanje krtosti kapilara kože, u trajanju od nedelju dana.

Što se tiče dermalne primene ovih proizvoda, ona nije dovoljno klinički dokumentovana, pa se smatra tradicionalnom. Mnogi autori smatraju da biljni lekoviti proizvodi za primenu na koži (masti, kreme, gelovi) možda mogu ispoljiti pomoćno delovanje kod HVI, ali samo u kombinaciji sa kompresivnom terapijom. Pacijenti inače rado koriste proizvode za primenu na koži, jer kod većine dolazi do ublažavanja subjektivnih simptoma poput bola, svraba i osećaja težine u nogama. Međutim, to je često posledica delovanja samog vehikuluma, tj. pomoćne podloge i masaže prilikom nanošenja proizvoda. Za dermalnu primenu se koriste polučvrsti oblici na bazi suvog ekstrakta i tinkture semena divljeg kestena, mekog ekstrakta lista vinove loze i dekokta herbe ždraljevine. Nanose se u tankom sloju, 1-3 puta dnevno, u periodu od oko 2 nedelje. Ne preporučuje se primena kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina. Najčešće neželjeno dejstvo je alergijska reakcija na koži (svrab, crvenilo, peckanje), a ne treba da se nanose na oštećenu kožu (rane, opekotine), na sluzokožu i na predeo oko očiju. Ovi proizvodi se pored HVI, mogu koristiti kod tretmana modrica, uganuća, lokalnih edema i hematoma. Najčešće se primenjuju u vidu obloga u periodu od oko 5 dana.

Share