Fitopreparati u terapiji hiperlipidemije, ateroskleroze i hipertenzije

home-remedies-for-high-bp

Kod povišenih lipida u krvi, ateroskleroze i umerenog oblika hipertenzije studije su pokazale da terapijski efekat poseduju biljni proizvodi koji sadrze standardizovani prašak lukovice belog luka, Alii sativi bulbi pulvis, fam. Aliaceae (Liliaceae). Farmakološki aktivan sastojak ovih proizvoda jeste aliin iz sveže lukovice, koji postepeno pod dejstvom enzima alinaze prelazi u alicin, koji se dalje, stajanjem i pod uticajem vlage, transformiše u različita jedinjenja sa sumporom, zbog čega ovaj prašak ima ograničen rok upotrebe. Pored aliina, od ostalih jedinjenja prisutni su: saponozidi, ugljeni hidrati, aminokiseline, lipidi i oligoelementi (selen).

Farmakološki efekti standardizovanog praška lukovice belog luka, na kojima je zasnovana primena kod kardiovaskularnih oboljenja su: snižavanje lipida u krvi (inhibirajući sintezu holesterola), sprečavanje agregacije trombocita, poboljšavanje reoloških osobina krvi, deluje blago vazodilatatorno, hipotenzivno, antioksidantno i antiinflamatorno.

Dnevna doza iznosi 600-900 mg standardizovanog praška, tokom duže primene od oko 2-3 meseca. Treba naglasiti da se preporučuje primena gastrorezistentnih farmaceutskih oblika jer sprečavaju dejstvo enzima alinaze i smanjuju mogućnost pojave specifičnog mirisa daha.

Od interakcija izdvajaju se one sa antiagregacionim i antikoagulantnim lekovima čije dejstvo potenciraju.

Od neželjenih dejstva moguća je pojava specifičnih mirisa kože i daha. Ovde treba napomenuti podatak, da se ovi proizvodi mogu koristiti tokom dojenja, jer se smatra da sumporna jedinjenja koja se izlučuju u majčino mleko poboljšavaju interes beba za sisanjem.

Na trzistu postoje i drugačiji proizvodi na bazi lukovice belog luka, kao što su standardizovani fermentisani ekstrakt, uljani macerat, tinkture i dr.

Ostali proizvodi koji se mogu koristiti za prevenciju ateroskleroze su oni na bazi lukovice crnog luka, lista artičoke, fosfolipida semena soje, ekstrakta crvenog pirinča, a kod blage hipertenzije to su biljni proizvodi na bazi lista masline (čiji aktivni sastojak oleuropein deluje antihipertenzivno, antioksidantno i reguliše srčani ritam, a oleacin deluje poput  ACE-inhibitora).

Share