Kutak za dijabetičare

diabetes-small

Share
  • Samokontrola dijabetesa

    Samokontrola je neizostavni deo terapije dijabetesa. Veoma je važno da pacijent nauči kako da sam određuje sadržaj glukoze u krvi pomoću aparata za samokontrolu. Takođe, neophodno je da pacijent zna kada treba da određuje nivo glukoze u krvi i kako se određuje dnevni glikemijski profil. Neophodan „alat“ za samokontrolu je: aparat za merenje nivoa glukoze […]

    Share

    25.11.2019
  • Fizička aktivnost u dijabetesu

    Hodanje je ključ kontrole telesne težine. Kad god je moguće treba ići peške, a težiti da to bude 30 minuta brzog hoda dnevno. Npr. hodati do posla i nazad i svaki put kad se ide u kupovinu, koristiti stepenice umesto lifta, pri gledanju televizije, ustati i prošetati za vreme reklama, ukoliko imate baštu, provodite što […]

    Share

    24.11.2019
  • Nefarmakološke mere u dijabetesu

    U osnovi lečenja svih oblika dijabetesa, nalaze se i nefarmakološke mere koje je neophodno usvojiti  kako bi terapijski ishod bio adekvatan. U nefarmakološke mere ubrajamo: zdrav i pravilan način ishrane, fizičku aktivnost i prestanak pušenja. Pravilna ishrana je ključna u terapiji dijabetesa. Ona treba da obezbedi adekvatan ali i ravnomeran unos energetskih materija. Cilj je […]

    Share

    22.11.2019
  • Kasne komplikacije dijabetesa

    DIJABETESNA RETINOPATIJA – najčešći uzrok slepila kod odraslih INFEKCIJE – povećana sklonost zbog smanjenog imunog odgovora organizma PERIFERNA VASKULARNA BOLEST – otežano hodanje, bol u nogama, osećaj hladnoće i trnjenja u nogama KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA – 8 od 10 pacijenata sa dijabetesom umire zbog KV oboljenja DIJABETESNA NEFROPATIJA – najčešći uzrok bubrežne insuficijencije DIJABETESNA NEUROPATIJA – […]

    Share

    20.11.2019
  • Kontrolišimo dijabetes, smanjimo komplikacije

    HbA1c je najznačajniji dugoročni pokazatelj kontrole šećera u krvi i regulacije šecerne bolesti. Pokazuje nam koliko je bila dobra regulacija dijabetesa u poslednjih 2-3 meseca. Svako smanjenje HbA1c za 1% smanjuje:

    Share

    19.11.2019
  • Prevencija dijabetes melitusa tip 2

    Promenimo životne navike i smanjimo rizik od nastanka dijabetesa tip II za 58%!!! Promena načina života može sprečiti ili odložiti pojavu dijabetesa kod osoba sa visokim rizikom: – gojazne osobe – smanjenjem telesne težine za samo 5 kg, smanjujete rizik od nastanka dijabetesa za 50% –  životna dob – >45 god. povećan rizik od nastanka […]

    Share

    17.11.2019
  • Dijabetes melitus tip 2

    Visok nivo glukoze u krvi ne boli, ali ostavlja trajne posledice. Pacijentima često nedostaje motivacija da stečeno znanje i veštine ugrade u svakodnevno ponašanje i promene loše navike! Naučite što više o svojoj bolesti i ne dozvolite da ona kontroliše Vas, već kontrolišite Vi nju! Lečenje može biti efikasno samo ukoliko i pacijent preuzme odgovornost […]

    Share

    15.11.2019
  • Šta je dijabetes?

    Dijabetes je endokrina bolest koju karakteriše hiperglikemja (povišena vrednost glukoze u krvi), a koja je posledica smanjene produkcije ili sekrecije insulina. Dijabetes utiče na porodicu!!! Statistički podaci ukazuju: Preko 425 miliona ljudi u svetu boluje od dijabetesa, a na svakih 8 sekundi jedna osoba umre od posledica dijabetesa. Dijabetes tip 2 se može sprečiti u […]

    Share

    13.11.2019
  • Nega stopala kod dijabetičara

    – SVAKODNEVNO KONTROLISATI STOPALA Ako primetite naticanje nogu, promenu boje kože stopala, nastanak žuljeva, veće naslage rožnate strukture, a posebno ako imate bolove i/ili povišenu temperaturu, treba posetiti lekara. Lekara treba posetiti i ako povredite nogu, čak i onda ako se radi o naizgled beznačajnoj rani. – NOGE PRATI U VODI KOJA JE TEMPERATURE TELA […]

    Share

    06.05.2013
  • Ishrana i dijabetes

    Pored terapije i fizičke aktivnosti, najveći udeo u dobroj kontroli šećerne bolest ima ishrana. Izbalansiranom, raznovrsnom ishranom i umerenošću u količini daćete svom organizmu ono najbolje. Priprema hrane Namirnice koje se koriste u ishrani dijabetičara mogu da se upotrebljavaju na sledeće načine: sveže, kuvane, kuvane pod parom (pretis lonac), kuvane na pari, dinstane (kuvani u […]

    Share

    04.02.2013