Proširene vene na nogama

Savremeni način života, bez mnogo kretanja – sa puno sedenja i stajanja u mestu, čini oboljenja vena sve češćim. Proširene vene – varikoziteti – značajno otežavaju život svakoj drugoj ženi i svakom četvrtom muškarcu. Proširene vene se obično nalaze oko skočnog zgloba, natkolenice ili potkolenice i vide se kao tamnoplave, izobličene, izvijugane i kvrgave, a manje potkožne vene postaju plave ili plavoljubičaste. Ove promene javljaju se još u ranoj mladosti, a kasnije pod uticajem više faktora stanje se postepeno pogoršava.

Najznačajniji faktori rizika su:

Starost, jer starenjem slabe zidovi vena,
Pol – oboljenje se češće javlja kod žena što se dovodi u vezu sa hormonalnim uticajem, vrlo često u vreme trudnoće, a u većem riziku su žene koje dugo uzimaju kontraceptivne tablete,
Profesije u kojima se dugo stoji i malo kreće,
Gojaznost

Terapija proširenih vena donjih ekstremiteta zavisi od obima i stepena zahvaćenosti venskog sistema patološkim procesom. Najčešće primenjivani metodi lečenja se mogu podeliti na:

1. Konzervativne mere

2. Injekcionu terapiju (Skleroterapija)

3. Hirurško lečenje

Konzervativno lečenje je najstariji metod lečenja. Tu spadaju:

– elastična kompresiona bandaža

– primena lekova

– primena higijensko – dijetetskog režima i aktiviranje mišićno-venske pumpe.

Elastična kompresiona bandaža podrazumeva upotrebu kompresivnih zavoja i elastičnih čarapa.

Danas se u lečenju varikozne bolesti upotrebljavaju razni kompresivni zavoji, koji se proizvode u različitoj širini i dužini, sa različitim primesama gume, od čega im zavisi stepen restegljivosti.  Zavoj se postavlja ujutro u postelji, na podignutu nogu, dok još nema otoka na nozi ili je otok neznatan. Zavijanje počinje od prstiju stopala. Ako su i prsti edematozni, zavojem treba i njih prekriti. Postavljanje zavoja na stopalu je kružno, tako da naredni krug ne pokriva više od polovine prethodnog kruga. Preko skočnog zgloba previjanje se obavlja spiralno u vidu osmice. Ispod i iznad kolena zavijanje se nastavlja kružno. Prilikom postavljanja zavoja mora se voditi računa da pojedini povoji ne budu suviše zategnuti. Treba težiti da se zavoj postavi jednakomerno. Najčešće se poveska stavlja do vrha potkolenice, a po potrebi može se zaviti cela noga do ispod prepone. Pritisak zavoja se mora prilagoditi onom položaju koji će bolesnik u toku dana najčešće zauzimati. Ukoliko bolesnik mora da duže stoji u mestu ili hoda nego što sedi, pritisak zavoja mora biti nešto naglašeniji kako ne bi bilo neprijatnosti u toku dana.

Elastične čarape obezbedjuju lokalnu kompresiju na nogama, ali čestom upotrebom gube elasticitet. Proizvode se tako da imaju stalan oblik i da dobro naležu na nogu. U zavisnosti od lokalizacije varikoziteta postoje dokolenice i hulahop čarape, koje vrše kompresiju na stopalo i potkolenicu ili na celu nogu.

4-compression_sock_illustration

Lekovi se primenjuju lokalno, peroralno ili parenteralno.

Lokalni preparati se primenjuju u vidu masti, pasta, gelova. Ovi preparati smanjuju otok, ojačavaju zid vena, smanjuju bol, sprečavaju nastanak krvnog ugruška i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Utrljavaju se par puta dnevno.

Najčešće se koristi heparin u obliku gela ili masti. Preparate heparina ne treba upotrebljavati u slučaju krvarenja, otvorenih rana i inficiranih površina nogu.

Preparati na bazi divljeg kestena, ekstrakta crvenog grožđa i borovnice takođe se koriste za lečenje proširenih vena. Od njih se izrađuju preparati u vidu masti, kreme, gela, ali i kapsule i tablete.

Korisni su i vitaminski preparati, a po potrebi se koriste i kortikosteroidne masti, proteolitički preparati, kao i antibiotici.

Peroralni lekovi  –  Peroralno se najčešće upotrebljavaju antiagregacioni lekovi (acetil-salicilna kiselina u dozi od 100 mg), kao i sredstva koja imaju venoprotektivno dejstvo. Duži niz godina se primenjuju preparati koji potpomažu funkciju kapilara i deluju u pravcu smanjivanja otoka. Oni smanjuju propustljivost kapilara, pojačavaju tonus venskog zida i smanjuju otoke .Veoma uspešno delovanje imaju flavonoidni preparati, među kojima zavidno mesto zauzima diosmin u kombinaciji sa hesperidinom.

Poželjna promena načina života i redukcija faktora rizika može se izraziti sledećim savetima za popravljanje venske cirkulacije:

1. Što više hodanja, što manje stajanja u mestu.

2. Kad god možete da sednete ili legnete iskoristite priliku da podignete noge.

3. Izbegavajte tesnu odeću i čarape koje blokiraju tok krvi prema srcu.

4. Svako tuširanje nogu završite sa hladnom vodom i masiranjem prema srcu.

5. Pre spavanja, ili kad odmarate tokom dana, namažite noge sa nekom od protektivnih krema i napravite hladan oblog.

6. Svakodnevno uradite vežbe za popravljanje venske cirkulacije i bavite se plivanjem, šetnjom ili lakim trčanjem.

7. Nosite čvrste elastične čarape po meri, ako nije suviše toplo vreme.

8. Ako dugo sedite na poslu ili pri putovanju izbegavajte da prekrstite noge.

9. Izbegavajte nošenje visokih potpetica.

10. Izbegavajte direktno izlaganje proširenih vena sunčevoj toploti, izbegavajte korišćenja vrele vode i voska za depilaciju, saune….

11. Izbegavanje upotrebe kontraceptivnih hormonskih sredstava.

12. Prilikom dužeg sedenja i ležanja, savetuju se pokreti stopala gore-dole (aktiviranje mišićne pumpe).

13. Bar jednom godišnje javite se flebologu i uradite ultrazvučni pregled vena donjih ekstremiteta.

Share