Fitopreparati u terapiji srčane insuficijencije

hawthorn3

Srčana insuficijencija ili slabost srca je poremećaj srca pri čemu ono ne pumpa dovoljnu količinu krvi u sistemski krvotok u skladu sa potrebama organizma u toku mirovanja. Posledica ovog poremećaja jeste slaba fizička kondicija, umor, kratak dah, plućni edem i moguće gušenje.

Za ovu indikaciju se koriste biljni proizvodi koji u sebi sadrže standardizovani vodeno alkoholni ekstrakt lista sa cvetom gloga, Crataegi folium cum flore, fam. Rosaceae.

Farmakološki efekti standardizovanih ekstrakta lista sa cvetom gloga su sledeci: pojačava snagu srčane kontrakcije, ubrzava sprovodjenje impulsa kroz miokard, deluje antiaritmijski, kardioprotektivno i blago diuretično, poboljšava koronarni protok i protok krvi kroz miokard, povećava toleranciju prema hipoksiji i dr.

U studijama se pokazalo da je primena ovog ekstrakta kod pacijenata sa SI dovodila do: povećanja tolerancije na fizički napor i smanjenje pojave simptoma (dispneja, kašalj…).

Dnevna doza je 160-900 mg standardizovanog ekstrakta podeljeno u 2-3 pojedinačne doze. Dužina primene ovih proizvoda treba da traje najmanje 6 nedelja. Neželjena dejstva su blaga kao i za većinu biljnih proizvoda (stomačne tegobe, alergijske reakcije na koži, vrtoglavica itd).

Što se tiče interakcija, treba napomenuti da mogu potencirati dejstvo kardiotoničnih glikozida (digoksina) i koronarnih vazodilatatora, te treba izbegavati njihovu istovremenu primenu. Zbog nedovoljno kliničkih podataka, primena se ne preporučuje kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina. Treba naglasiti jos i da je neophodno konsultovati lekara ili farmaceuta u slučaju oticanja nogu, pojave bola u predelu srca koji se širi levostrano preko ruke ka vratu ili u slučaju pojave dispneje.

Takođe, ima podataka da se u fitoterapiji SI mogu koristiti i ostali oblici gloga (sprašeni plod, čaj, tinkture, tečni i suvi ekstrakti). Na tržištu se mogu naći čajevi i kapi na bazi gloga, dok u našoj zemlji jos uvek nema registrovanih proizvoda na bazi standardizovanog ekstrakta lista sa cvetom gloga.

Share